Möte med Vänsterpartiet regionfullmäktigeledamot Eva Olofsson

Möte med regionfullmäktigeledamot Eva Olofsson, Vänsterpartiet och den politiske sekreteraren inom hälso- och sjukvård, Niklas Theodorsson.
Från Frisk sjukvård deltog Ing-Britt Helgesson, Marcus Otterloo och Monica Molin.
Mötet hölls i ABFs lokaler på Magasinsgatan i Borås. 

Vi presenterad oss och berättade lite kort vad Frisk sjukvård har för tankar om vården. En omorganisation behövs för att vården ska bli likvärdig över hela landet och  för att komma till rätta med personalproblem. Vi har tittat på Norges sjukvårdsmodell och hämtat mycket idéer därifrån. Liknande system finns i fler länder.
Staten får ett övergripande ansvar för de stora universitetssjukhusen, där specialistsjukvården ska bedrivas och utformar regler så alla arbetar enligt samma principer. Landstingen har spelat ut sin roll och ansvaret för primärvården flyttas till kommunerna. De har redan idag stort ansvar för bland annat skol- och hemsjukvård och känner sina patienter och områden.

 Eva Olofsson delade inte våra tankar och tyckte inte det blir bra att staten lägger sig i för mycket. Lite förvånande, eftersom Vänstern av tradition alltid velat förstatliga både industrier och annat. Socialstyrelsen behöver sätta upp lite grundregler men sen är det upp till landstingen att sköta all vård i respektive område. Att ge kommunerna makt över primärvården skulle bara göra att det blir rörigt och ingen skulle ha kontroll, bland annat med anledning av vårdvalet. Dessutom skulle det innebära en omorganisation till och det skulle heller inte vara så lyckat.
Överlag, utan att för den skull vara helt emot viss valfrihet, så såg de dessa vårdvalsreformer som ett stort bekymmer. Det försvårar den parlamentariska styrningen och kräver ett stelbent reglemente då det ska vara lika villkor för alla. Kruxet är att verkligheten visar upp olika förutsättningar som krockar med detta synsätt, varpå politiken i efterhand försökt lappa o laga för att kompensera. Samtidigt så kändes det inte som att de ville ta strid för att ändra på detta utan det är som det är, när det gäller genomförda reformer.

 Vänsterns recept för en bättre vård, var istället att lita till tekniska lösningar som till exempel läkare via webbkamera, specialistsjukvårdsteam som åker hem till folk och sköterskebilar som rycker ut vid vissa larm.
Dessutom vill de, som enda parti i regionen, höja skatten med 30 öre och verka för att statsbidragen inflationssäkras.
De tyckte att det var ok att köra med metoden laga och lappa. Det vill säga, pytsa in lite pengar till nån verksamhet för att få en drägligare tillvaro för personal och patienter.
För att råda bot på personalbristen föreslår Vänstern att det utbildas fler. Och att arbetsmiljön blir bättre vilket kan ske genom till exempel arbetstidsförkortning med bibehållen lön, vilket alla andra partier är emot. Och man var helt emot användandet av bemanningsläkare, men det är ju alla partier eniga om.
Tydligen ska regionen bilda en egen bemanningspool där man ska kunna hyra personal. Det är väl ingen större skillnad på en privat bemanningspool eller en som drivs via regionen, förutom att vinsten hamnar i privata fickor eller hos regionen? Den privata poolen kommer väl att locka med högre lön så frågan är väl hur många som kommer att lista sig på regionens pool?

Eva höll med om att själva sättet som regionen är organiserad på är rörig med alltför många nämnder och styrelser. Men hon verkade inte ha något förslag på vad man ska göra istället.

Marcus frågade i slutet av vårt möte vad Vänstern skulle genomföra om de vann regionvalet med 60 % men Eva kunde inte ge några riktigt bra förslag. Till slut sa hon att många av deras idéer inte kan genomföras utan att de får stort inflytande i regeringen/riksdagen. Jag tyckte det kändes visionslöst och det verkade inte finnas några bra idéer eller drömmar om hur vi skulle kunna få en jämlik och bra vård. 

Inget av partierna vi pratat med verkar ha några större visioner om framtidens vård, förutom spännande tekniska lösningar. Det lovar inte gott inför framtiden och hur den framtida vården ska organiseras. Det lär bli ett spännande val i höst. Eller så blir det inte det, med tanke på att det inte skiljer något nämnvärt mellan partierna. Alla är eniga om problemen men ingen vill ändra på grundstrukturerna! Hur lyckas vi lyfta den grundfrågan?

För Frisk Sjukvård
Monica Molin
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s