”Stockholm på väg mot en sjukvård för friska”


Det blågröna styret bör vara ärligt med att man gör prioriteringen att rätten till valfrihet och till hög vårdkonsumtion står över rätten till vård för de svårast sjuka. Det skriver företrädare för Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.

Vård skall ges efter behov och de styrande politikerna i region Stockholm ger inte förutsättningar för det. Stockholm håller på att få en sjukvård främst för friska. De blågrönas beskrivning av sina visioner och mål för sjukvården är vackra ord men helt utan innehåll. Sjukvården behöver lösningar och dessa lyser med sin frånvaro i deras artikel.

I debattartikeln ”Så ska fler få rätt vård” i SvD 19 januari skriver Irene Svenonius med flera att man i Stockholm gått före med förändringar för att fler ska få den vård de behöver i rätt tid. Vi håller inte med. De hundratals vittnesmål från vårdpersonal som vi fått in till Stockholms sjukvårdsupprop talar sitt tydliga språk – det går i nuläget inte att räkna med, varken som barn eller vuxen, att få rätt vård i rätt tid när det handlar om akutsjukvård och intensivvård. Irene Svenonius har tidigare beskrivit dessa vittnesmål som ”enskilda händelser”, men händelser som upprepas om och om igen är inte längre enskilda. Vi anser att de vittnar om ett systemfel som skapats av de styrande regionpolitikerna.

Stäng

De blågröna säger sig se behovet av att anställa fler sjuksköterskor för att kunna öppna fler vårdplatser. De säger dock inget om hur detta ska göras. Man måste inse att det kostar pengar. Sjuksköterskor är attraktiva på arbetsmarknaden i dag, och att vara sjuksköterska med ansvar för svårt sjuka patienter, kvällar, nätter och helger, i den arbetsmiljö som nu råder på sjukhusen, är långt ifrån ett självklart val.

Att plötsligt varsla ett stort antal undersköterskor och läkare från akutsjukhusen gör knappast sjuksköterskornas arbetsplats mer attraktiv. I sjukvården arbetar vi i team, och vi behöver varandra. Vi tycker inte heller att dessa varsel kan beskrivas som en ”omsorgsfull” förändring av sjukvården såsom de blågröna uppger sig ha för avsikt. Förändringar kräver en konsekvensanalys, och ökade resurser i en övergångsperiod – något som lyser med sin frånvaro i dag.

Det blågröna styret har inte alls ”gått före” med de stora strukturförändringar som svensk sjukvård behöver. Forskning visar tydligt att en hög läkarkontinuitet i primärvården minskar behovet av att uppsöka akutsjukvård och läggas in på sjukhus. Under nuvarande situation ger man vårdcentralerna inte ens de minsta förutsättningar för att arbeta på detta sätt. Det behövs stora resurstillskott till vårdcentralerna över lång tid. ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och geriatrisk vård är bra, men står för en väldigt liten del av vården för äldre och svårt sjuka. Majoriteten har vårdcentralerna ansvar för.

De styrande regionpolitikerna har tidigare angett att de gör satsningar på primärvården. Dessa satsningar är i själva verket en nedskärning – ”satsningen” på 1,5 procent ökad budget täcker inte ens ökade lönekostnader och inflation. Detta är, precis som resten av innehållet i deras politik, ett visionärt tänkande utan förankring i verkligheten. Det är också en högst vilseledande formulering.

Stäng

I stället för till vårdcentralerna går ökade resurser till nätläkarbolag, specialistmottagningar på stan och närakuter. De senare där man inte överhuvudtaget arbetar med kontinuitet och långvarig uppföljning, och som förvisso avlastar akutsjukhusen med de allra enklaste patienterna men samtidigt driver på en vårdkonsumtion hos de som annars inte sökt vård alls. Det är slöseri med en redan skral sjukvårdsbudget.

Vill regionpolitikerna på riktigt ge vård efter behov behövs reella satsningar på de verksamheter som tar hand om människor med svåra eller kroniska sjukdomar och om äldre människor med flera diagnoser. Nu görs neddragningar både på vårdcentralerna och på akutsjukhusen. De enda egentliga satsningar som görs tycks vara på nätläkare, specialistmottagningar på stan och närakuter, som tillför väldigt lite för patienterna med störst behov. Det blågröna styret bör vara ärligt med att man gör prioriteringen att rätten till valfrihet och till hög vårdkonsumtion står över rätten till vård för de svårast sjuka.

Elisabeth Ljunggren
läkare, Stockholms sjukvårdsupprop
Laura Björnström
läkare, Stockholms sjukvårdsupprop

——————————————————————————————————————————

Artikel från SvD 24 januari 2020.

Man skulle kunna byta ut ordet Stockholm i rubriken mot Västra Götaland! Mindre pengar till vårdcentralerna, besparingar på lasaretten, bra och dyr vård för ett fåtal med avancerad sjukvård i hemmen, mer pengar till nätläkare känns igen i vår region också.
Monica  Frisk Sjukvård

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s